La multi ani de Dragobete!

829

sursa: pinterest.com

Una dintre sarbatorile noastre cele mai dragi, Dragobetele, are radacini foarte vechi, inca de pe vremea dacilor. Aceasta era ziua in care atat fetele, cat si baietii purtau straie frumoase, de sarbatoare si porneau la cules de flori salbatice. Se considera semn rau daca in aceasta zi nu intalneai nicio persoana de sex opus.

„Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

Până în februarie 2016, Dragobete nu avea un simbol asociat. Pe 15 februarie 2016, simbolul Dragobetelui a fost ales în urmă a peste 20.000 de voturi, printr-o campanie de promovare a valorilor românești, organizată de Petrom. Simbolul ales a fost Uniunea.

Campania a supus la vot 9 simboluri, care au fost create prin sintetizarea celor mai regăsite obiceiuri din tradiția sărbătorii de Dragobete.

Simbolul ales, Uniunea, trimite către ritualul păsărilor care, în acea zi, își căutau și găseau perechea pe viață. Ele erau primele care, odată cu dezmorțirea naturii și apariția unui nou anotimp de primăvară, dădeau tonul întregului ritual de trezire la viață, prin iubire.”

-UNIUNEA-_-_Simbolul_Dragobetelui

De asemenea, de Dragobete se practica un obicei „de infrumusetare” cat se poate de bio:

„Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste.” Cred si eu ca zapada topita era suficienta; nu tu poluare sau stres, nu tu subtierea stratului de ozon, doar aer curat si mancare sanatoasa. Normal ca n-aveau nevoie acizi AHA, BHA sau de SPF.

sursa: ro.wikipedia.org

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s